Vaccinatie Censuur op YouTube

Met Potkaars post ik interviews op YouTube en andere kanalen. Sinds juli 2019 merk ik aan mijn kijkcijfers dat het onderwerp bepaalt of YouTube mijn filmpjes laat zien aan nieuwe kijkers of niet. Dat zeg ik niet op gevoel; ik maakte daar een analyse van op alle gesprekken van café Weltschmerz en Potkaars waar ik in die tijd ook interviews maakte.

In november 2019 bracht Kajsa Ollongren haar plannen om censuur van overheidswege te bedrijven via private bedrijven zoals Google, naar de Tweede Kamer.

Als je ondanks de dempende filters dan toch content maakt die door mond op mond reclame viral gaat, dan gooit YouTube dat filmpje offline of je hele YouTube kanaal, zoals Potkaars overkwam eind 2020.

Sindsdien post ik mijn Potkaars interviews op YouTube als gast op het ‘Another Voice’ kanaal. Aan de views kan ik zien dat content op Another Voice nooit opgenomen wordt in de algoritmes van YouTube. Dit kanaal wordt gecensureerd.

Ik ben journalist én muzikant. Als muzikant heb ik het ‘echte sprookjes’ kanaal op YouTube. Dat werd, tot zaterdag, voor zover ik kan zien niet gecensureerd. Als content populair is pakken de YouTube up-next algoritmes het op en tonen het ook aan nieuwe kijkers.

Zaterdagavond 25 september plaatste ik een nieuw liedje op Another Voice en op Echte Sprookjes. Dezelfde videoclip, dezelfde titel, dezelfde beschrijving, dezelfde hashtags.

Hier zijn twee plaatjes van de kijk statistieken van YouTube op die twee identieke filmpjes na 40 uur:

afbeelding 1. Echte Sprookjes — muziekkanaal
afbeelding 2. Another Voice — interview kanaal

Wat opvalt is dat het kleinere Echte Sprookjes het moest hebben van YouTube aanbevelingen en Another Voice het vooral moet hebben van externe links. YouTube maakt geen aanbevelingen voor content op Another Voice, maar de kijkers met elkaar waren die liedje juist via externe links aan het promoten op facebook, telegram en twitter. Daarom zijn er op beide kanalen desondanks een paar duizend views.

Ingezoomd en over elkaar heen gelegd staan hieronder die twee grafieken. Paars is het liedje op Another Voice, Blauw is het liedje op Echte Sprookjes, beide op dezelfde verticale as tot 6000 views. De horizontale as is in dagen, ik heb daar in vijf kaders een paar tijdstippen bijgezet waarop er meer of minder kijkers lijken bij te komen en dáár wil ik het met je over hebben.

zelfde filmpje op twee kanalen
  • 1. zaterdagavond — publicatie
  • 2. (en 5.) ‘s nachts gaan mensen slapen en kijken er minder mensen dan overdag
  • 3. ‘s ochtends worden we weer wakker en dan kijken er weer meer mensen
  • 4. dáár gaat het hier om. Wat gebeurde er zondagmiddag rond half één?

Het Vaccinatie liedje op ‘Another Voice’ moet het hebben van mond op mond reclame, het Vaccinatie liedje op Echte Sprookjes moet het hebben van het YouTube Algoritme. Daar zat kennelijk iemand bij YouTube aan de knoppen op zondagmiddag rond 12.30 uur op zo’n manier dat alle groei in views er ineens uit is.

Het relatief kleine ‘Echte Sprookjes’ kanaal postte een filmpje dat in de loop van zondagochtend werd aanbevolen door de YouTube algoritmes, waardoor het tien keer sneller ging dan gebruikelijk voor dat kanaal. Dat heet viral gaan. En toen werd het gewist uit de algoritmes.

Dat heet censuur. De volgende stap; als we tóch met elkaar dit liedje populair krijgen ondanks deze censuur, is dat YouTube het wist van beide kanalen.

Het liedje staat ook op bitchute, odysee en rumble. Wordt vervolgd.

NB Je kunt dit liedje uploaden naar je eigen kanalen en kijken wat het daar doet: https://potkaars.nl/vaccinatie voor de bestanden

creator of music, teacher, guitarist, parent. Works in ICT at office hours and beyond. @Potkaars @EchteSprookjes. PGP 0x11A04953 https://about.me/ricobrouwer

creator of music, teacher, guitarist, parent. Works in ICT at office hours and beyond. @Potkaars @EchteSprookjes. PGP 0x11A04953 https://about.me/ricobrouwer