Potkaars, Weltschmerz, Nexit denktank

Potkaars:

September 2018 startte ik samen met Piratenpartij Utrecht de ‘Potkaars — praat met iedereen’ podcast als een soort activist-radio. Ik maakte er zo’n honderd interviews. Sinds december 2018 ging het onafhankelijk van PPU verder. Hoe dat ging staat hier.

Café Weltschmerz:

Toen Potkaars begon, begonnen ook interviews in ‘café Weltschmerz’. Rients Hofstra zocht met zijn ‘alternatief staatsbestel’ een interviewer. We besloten het samen te doen.

Van augustus 2018 tot april 2019 voerde ik achtenvijftig gesprekken in het café. Dat ging gesprek voor gesprek: ik vond een gast, maakte een afspraak en na publicatie, ging het verder.

in mei 2019 ontmoette ik Tweede Kamer lid Renske Leijten en EU klokkenluider Roelie Post op een debat in Den Haag. Ze werden gasten in het café over de toeslagenaffaire en over kinderhandel in de EU. Weltschmerz bracht me in contact met Willem Bol, dat had ik niet willen missen.

Ik heb superleuke herinneringen aan Weltschmerz. Het debat over het Huis voor klokkenluiders voor publiek op 4 maart jl. was een speciaal hoogtepunt. Maar daarna kwam Corona.

Ik wilde per sé dat Weltschmerz niet op zwart zou gaan en daarom bouwde ik via de Potkaars infrastructuur de virtuele studio en deed ik de eerste maand de studio techniek.

Nexit denktank:

Potkaars begon in 2018 met een reportage vanuit Barcelona over de onafhankelijkheidsstrijd van de Catalanen na hun referendum. Ik wilde er van dichtbij zien hoe de EU omging met dat referendum. Dat werd dit verslag.

Voor die tijd geloofde ik in de koers van Varoufakis maar sinds Catalonië geloof ik dat niet meer en daarom zocht ik eind 2019 aansluiting bij de nexit denktank toen dat werd opgestart. Ik werd lid en interviewde ze een aantal keer in Weltschmerz en Potkaars. De eerste keer met initiatiefnemer Rutger van de Noort voor een gezamenlijke oud-en nieuw uitzending van Weltschmerz en Potkaars.

Onafhankelijk:

For the record: het is nu 5 juni 2020. Ik heb me uitgeschreven van de nexit denktank nadat ze bekend maakte aansluiting te hebben gevonden bij omroep Ongehoord Nederland (ON).

Juist vandaag hoorde ik dat ook Weltschmerz aansluiting had gevonden bij omroep ON.

Ik ben radicaal vóór een pluriform (media) landschap in Nederland. Weltschmerz, Nexit denktank, Potkaars, Ongehoord Nederland, hoe meer hoe beter in dat landschap.

Tegelijkertijd zie ik verdeeldheid als een oorzaak van de problemen van onze tijd en de identiteitspolitiek die verdeeldheid met zich brengt zie je van links tot rechts. ‘White Privilege’ roepen versterkt wat ons verdeelt, zoals omroep ON dat op haar manier ook doet. Beiden leiden af van een oplossingsrichting die ligt in wat ons bindt ongeacht afkomst, huidskleur, cultuur of geloof.

Ik zie uit naar samenwerking met de nexitdenktank, met café Weltschmerz, met Ongehoord en met iedereen. Maar niet als lid van de denktank of als vaste interviewer in Weltschmerz. Dat is mijn identiteit; ik doe niet aan identiteitspolitiek. Daarom schrijf ik dit nu vandaag zo op. Potkaars en ik zijn onafhankelijk. Praat met iedereen.

Komende tijd de politieke partijen die mee doen met de Tweede Kamer verkiezingen. Hier: https://potkaars.nl/tk2021

Rico, 5 juni 2020

creator of music, teacher, guitarist, parent. Works in ICT at office hours and beyond. @Potkaars @EchteSprookjes. PGP 0x11A04953 https://about.me/ricobrouwer

creator of music, teacher, guitarist, parent. Works in ICT at office hours and beyond. @Potkaars @EchteSprookjes. PGP 0x11A04953 https://about.me/ricobrouwer