#deletefacebook
Het bedrijf ‘Henkel’ kent u waarschijnlijk niet, maar hun producten ‘Pritt’ (van de stiften), ‘Pattex’, ‘Fa’, ‘Witte Reus en Persil’, kent u vast wel. Ze komen uit de fabrieken van Henkel en marketing maakt dat we ze zien als aparte merken.
U kent de politieke partijen van Nederland. Ze maken gebruik van marketingbedrijven als Cambridge Analytica en het in Nederland gevestigde Optimus Add. Op een manier die doet denken aan de merken van firma Henkel; via kanalen als Facebook.
Dit artikel gaat over #deletefacebook
Omdat marketing in de politiek zo belangrijk is geworden, belangrijker dan plannen vanuit een visie op de samenleving, verliezen we het vertrouwen in de politiek. Maar toch laten we ons stemgedrag bepalen door die marketing. De baas van reclamebedrijf Optimus Add zegt dat zijn klant ‘Denk’ heeft gewonnen door profiling met gerichte advertenties. Thierry Baudet gebruikte Cambridge Analytica, spendeerde tijdens de verkiezingen van 2017 duizenden euro’s per dag aan gerichte Facebook advertenties en won ook.
Facebook is een Amerikaans bedrijf dat haar geld verdient met data over ons allemaal. Ze verzamelt en koppelt die data, maakt profielen van ons en verkoopt die door. Privé gegevens van iedereen zijn een verhandelbaar product geworden omdat meer dan twee miljard mensen hun privégegevens delen met Facebook. In Nederland zijn dat er zo’n elf miljoen. Arjen Lubach noemde Facebook afgelopen zondag niet voor niets het grootste spionageproject in de geschiedenis van de mensheid. Als je als bedrijf, zoals Henkel, genoeg geld aan ze geeft voor advertenties, dan verkoop je je producten. Als je het als politieke partij doet, dan win je verkiezingen.
De Piratenpartij stelt dat data over jou, van jou is en géén commercieel product. Wij willen dat in betere wetgeving vastleggen. Dat bedrijven als Facebook én Cambridge Analytica én Optimus Add met hun bedrijfsmodel op dit moment binnen de wet lijken te werken, komt ook omdat de wet niet goed genoeg is. Dit zijn wetten die gemaakt werden door politieke partijen die klant zijn van de bedrijven die privé gegevens van ons zien als verhandelbaar product.
De Piratenpartij heeft ook een Facebook pagina. Die hebben we omdat elf miljoen Nederlanders er eentje hebben. Waar u bent zijn wij ook om uit te leggen wat er mis is met het verdienmodel van bedrijven als Facebook en hoe burgerrechten erdoor worden bedreigd.
Wij spannen ons in voor het recht op privacybescherming die gebruikers mogen verwachten, ongeacht of ze besluiten om te vertrekken of om een platform zoals Facebook te gebruiken. ‘Stoppen met Facebook’ #deletefacebook is een leuke actie! Het is een sterk signaal aan de politiek en aan bedrijven die van onze data hun verdienmodel hebben gemaakt dat we social media kanalen willen gebruiken die wél netjes met onze data omgaan. Maar daarmee is de wet nog niet beter.
De Piratenpartij Nederland blijft daarom zichtbaar, ook op Facebook. Wat we daar plaatsen, is overgenomen van onze andere kanalen. U kunt ons vinden via onze website https://piratenpartij.nl (en andere kanalen).
(Dit stukje stond op de PPNL website — 9/4/2018).
verder lezen:
https://www.eff.org/deeplinks/2018/04/deletefacebook-or-not-deletefacebook-not-question
https://www.theguardian.com/technology/2018/mar/31/big-data-lie-exposed-simply-blaming-facebook-wont-fix-reclaim-private-information
https://piratenpartij.nl/?s=data+over+jou
Alternatieve kanalen:
Whatsapp > Signal https://www.signal.org/ of https://about.riot.im/
Facebook > Diaspora https://diasporafoundation.org/
Twitter > gnuSocial https://gnu.io/social/
Mastodon https://joinmastodon.org/
https://mastodon.social